Friday, March 16, 2012

and what now?

takto o rok budem mať už písomnú maturitu za sebou a tak je vhodné rozmýšľať nad vysokou školou. to robím už dlho, ale stále sa neviem rozhodnúť. na Slovensku ostať nechcem a tak prichádzajú dve alternatívy
  • Praha
  • zahraničie- s mojimi jazykovými znalosťami sa zužuje na anglicky hovoriace krajiny a tým pádom mierim do Veľkej Británie.
na vysokú chcem ísť. učenie ma baví a vysokoškolský život si rada vyskúšam. stále rozmýšľam ČO študovať a je to ťažké. rada by som šla na Fashion Styling, ale ako si pripraviť portfólio? alebo fotografovanie a iné veci. nekreslím a fotím málo.. a potom by ma bavila Fyzika alebo niečo s Počítačmi. ale čo a kam? to sú otázky, ktoré mi idú v hlave. kvalitnejšie vzdelanie v Británii a odísť úplne mimo od toho čo poznám, alebo menej kvalitné vzdelanie v Prahe a byť pri rodine a známych? alebo začať študovať v Prahe a presunúť sa do Británie neskôr? ach.. 
Všetci určite viete, aké drahé je školné v Británii (okrem Škótska, kde je zadarmo), ale ako členovia EÚ máme možnosť na pôžičku od Britskej vlády, ktorá ti zaplatí školné a ty ho začneš splácať až keď si nájdeš prácu a primerane svojmu platu. Školné sa pohybuje od 7000libier na rok a minule som videla rozhovor so slovenkou, ktorá vravela, že splátky jej momentálne vychádzajú nejakých 35libier mesačne, čo nie je veľa. Treba rátať s tým, že v Británii majú k vzdelávaniu iný prístup a keď si to už zaplatíte tak tam makáte a to riadne. knižnice sú otvorené 24/7 a stále tam niekto je. Ale po úspešnom skončení štúdia na lepšej univerzite sa vám otvoria dvere do sveta. Informácie o pôžičke nájdete tu. školu si už musíte nájsť sami (:

No comments:

Post a Comment